Te invităm într-o călătorie în anii de dictatură, în care vei înțelege și simți cum aceasta a lăsat urme în sistem și în familie, dar de unde vei lua resursele folositoare ție în procesul personal.

Workshop Sociodramă - Psihodramă

Acest proiect abordează inter-relațiile dintre cele două părți din interiorul nostru: agresorul și victima.

logo
Au trecut mai mult de 33 de ani de la Revoluție

Timp în care fiecare cetățean și fiecare grup a exersat un mod de comunicare, un mod de a fi, noi reguli de democrație pe plan personal și pe plan social, direct spus, fiecare a pus în practică ceea ce a înțeles prin democrație. România a trecut timp de 4 decenii printr-un regim dictatorial, cu nenumărate abuzuri la nivel de societate și cu evenimente de o atrocitate greu de imaginat.

Urme în psihicul uman

De la reforma agrară, ce a presupus colectivizarea pământurilor, legi abuzive, decrete ce atentau la dreptul de alegere, propaganda, controlul informației, spionajul la nivel de populație, înfometarea în masă și raționalizarea hranei, până la încarcerarea și tortura fizică și psihică a elitelor țării și a tinerilor care nu erau “cu sistemul”. Toate aceste evenimente petrecute pe o perioadă îndelungată lasă urme în psihicul uman, atât la nivel individual, cât și colectiv, ca societate.

Urmele se perpetuează din generație în generație

Comportamentele, expunerea la știri, povești, păstrarea anumitor evenimente sub formă de secrete, astfel că și cei care nu au trăit evenimentele traumatice se simt și au aceleași dificultăți ca și cum le-ar fi trăit.

Este un proces dinamic, activ în care vom folosi Sociodrama pentru a întâlni urmele perioadei de după cel de-al II lea Război Mondial și ale Epocii Comuniste în viata nostra prezentă.

Soluția pentru vindecarea traumelor

Este recunoasterea efectelor pe care le putem simți astăzi, în urma evenimentelor petrecute cu nu foarte mulți ani în urmă, acceptarea necesității de a schimba comportamentele ce nu ne sunt benefice și învățarea de noi modele de comportamente și raportare la trecut, mai sănătoase pentru psihicul nostru.

Pacea nu reprezintă lipsa conflictelor

În loc să proiectăm propriile umbre neacceptate pe ceilalți este mai eficient să întâlnim inamicul din noi înșine.
Cunoscându-l, văzându-l, acceptându-l pe “celălalt” poate să nu ducă la reconciliere, dar poate ajuta la vindecarea unor răni și poate deschide un dialog.

Despre victimă și agresor

Intenția este să reperăm părțile care se identifică cu victimă și cu agresorul interior (agresorul interior pedepsește victima interioară). De asemenea internalizarea acestor parți care se “bat și zbat” tot timpul și care produc nesiguranță (nu știi de unde aparții).

Delia Dumitru

Delia s-a născut și a crescut la Craiova. A locuit 3 ani în Pitești și apoi s-a mutat în București.
Psiholog Clinician și Psihoterapeut pentru grupuri – Psihodramă.
A lucrat în mediul corporației mai bine de 15 ani, a lucrat cu medici, cu pacienți și cu Asociații de Pacienți.
În prezent își desfășoară activitatea in propriul cabinet.
Pe lângă ședințe de psihoterapie, organizează și susține workshopuri și evenimente de grup.
De asemenea a organizat Tabăra de Dezvoltare Personală “Pole Pole sau cum sa dai valoare vieții tale”, în Zanzibar, Tanzania.

Traineri

logo
Hilde Goett

Hilde s-a născut în România iar la 20 de ani s-a mutat în Germania. În prezent locuiește la Berlin și este soție, mamă și bunică. De când s-a mutat la Berlin trăiește într-o situație biculturală. În astfel de cazuri generațiile 2 si 3 au un backround de emigrant chiar dacă ei s-au născut și crescut în tara de adopție.
Psihoterapeut în Psihodramă și Psihoterapeut pentru copii și adolescenți, cu o experiență de peste 30 de ani. O parte foarte importantă din activitatea lui Hilde se concentrează pe formarea Trainerilor de Psihodramă, noilor Psihoterapeuți în Psihodramă și oferirea de supervizare pentru aceștia.
În perioada 2003 – 2013 Hilde a fost Președinte al “Psychodrama – Institutefor Europe” – în această funcție a coordonat mai multe activități în diferite țări și a organizat multiple conferințe în Europa.

Aceasta este o calatorie profundă, cu multa încarcătură emoțională, față în față cu multe traume și reprezintă un pas important către devoltarea de relații emoționale de încredere, catre încrederea în tine și în cei din jur, catre suportul reciproc.

Calatorind și Crescând

Detalii workshop

Participarea este deschisă celor care sunt interesați de tema și tuturor celor care doresc să se ocupe de acest subiect în propria viață, familie, muncă, relații sociale.

Locație
Pitești
Muzeul “Memoriul Închisoarea Pitești” fiind unul din locurile rămase ca mărturie pentru atrocitățile petrecute acolo.
DESCHIDE HARTA
Perioadă workshop
22 - 26 August
detalii

Program Workshop

01.Ziua 1
02.Ziua 2
03.Ziua 3
04.Ziua 4
05.Ziua 5
01.
Ziua 1 - Marti 22.08.2023
Sosire la Pitesti – in jurul orei 14.30
Lucru grup – 15.00 – 19.30
Coffee break
Cina – 19.30
02.
Ziua 2 - Miercuri 23.08.2023
Lucru grup – 9.30 – 13.30
Coffee break 1
Pranz – 13.30 – 15.00
Lucru grup – 15.00 -19.30
Coffee break 2
Cina – 19.30
Seara de film & popcorn – vizionare film. Ora 21.00
03.
Ziua 3 - Joi 24.08.2023
9.30 – 16.00 – vizita muzeu & pranz
Pranz la restaurant in Pitesti
16.15 – 19.30 – lucru de grup la hotel
Cina – 19.30
04.
Ziua 4 - Vineri 25.08.2023
Lucru de grup – 9.30 – 13.30
Coffee break 1
Pranz – 13.30 – 15.00
Lucru de grup – 15.00 -19.30
Coffee break 2
Cina – 19.30 – 21.00
Closure – seara sala – (21.00 – 23.00)
05.
Ziua 5 - Sambata 26.08.2023
Mic dejun si plecare spre casa

Numar limitat de participanti.

Workshop-ul se desfasoara in limba romana.

detalii

Preț Workshop

Early bird
3450 lei
Ce include?
Un workshop care se desfasoara pe durata a 5 zile.
4 nopti cazare
Toate mesele incluse
Vizita la muzeu
Mape curs si alte materiale care sustin munca din acest proiect.
15 Iulie 2023
3670 lei
Ce include?
Un workshop care se desfasoara pe durata a 5 zile.
4 nopti cazare
Toate mesele incluse
Vizita la muzeu
Mape curs si alte materiale care sustin munca din acest proiect.

Formular de înscriere

Completează formularul de mai jos cu datele tale și vei fi contactat în vederea clarificării posibilelor tale întrebări.
Doar apoi putem considera finalizata înscrierea si poti face plata.

    afla despre

    Călătorind și crescând

    Despre mine
    Eu sunt Delia Dumitru, un om energic, curios și practic. Îmi place să călătoresc, să mă conectez emoțional cu cei din jur, să merg pe trasee montane, să citesc, să fac voluntariat în comunitate, să creez mici surprize handmade, să stau la soare si să învăț prin experiențe.
    Sunt foarte recunoscătoare că am înțeles ca “viața este acum” și că stă în puterile mele să o trăiesc așa cum vreau.
    În momentul în care am descoperit Zanzibar și “stilul de viață African” mi s-a deschis o nouă perspectivă: care îmi este ritmul potrivit mie.
    Văzând modele diametral opuse societății noastre, am înțeles că nu mai e nevoie să mă grabesc, că “frumusețea se află în ochii privitorului” și că a face cumpărături compulsive e doar o fugă de ceva. Călătorind și trăind alte tipuri de culturi am înțeles ce sens are viața pentru mine.
    Astfel s-a născut dorința de a împărtăși aceste experiente cu ceilalți.
    Cu fiecare călătorie ne îmbogățim
    Cu fiecare călătorie ne îmbogățim, avem șansa să privim prin ochii copilului inocent care vede și se bucură de ceva nou, luăm contact cu energia locului, ne permitem să fim mai liberi, cu mai puține limite, etc.
    Interacțiunea cu localnicii, cu cultura nouă ne ajută să învățăm lucruri noi. Toate acestea pot duce la vindecarea și creșterea emoțională.
    De asemenea putem privi călătoriile ca pe o oportunitate de creștere spirituală, spre propria persoană.
    Ce înseamnă asta?
    Înseamnă că putem considera călătoriile ca fiind unele dintre modalitățile eficiente de a ne lărgi viziunea asupra lumii sau de a înțelege natura existenței. Avem ocazia să privim viața dintr-o perspectivă diferită, să ne punem în contextul în care vom vedea noile laturi ale vieții noastre, să învățăm despre acele aspecte ale vieții care nu pot fi explorate în timp ce ducem o viață de rutină, în același loc.
    Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost atrași de țările îndepărtate, iar călătoriile pe termen lung se făceau de dragul explorării.
    În timp ce oamenii au făcut descoperiri și au cucerit locuri necunoscute, au descoperit nu numai noi continente și țări, ci și noi aspecte ale existenței. Viziunea lor asupra lumii și a vieții umane s-a schimbat odată cu fiecare nouă călătorie.
    Orice persoană dornică să afle care este modul sănătos de a-și trăi viața, care sunt principalele obiective ale existenței umane și cum să depășească afecțiunea pentru valorile pământești și frica de moarte, ar trebui să încerce să facă o călătorie care va aduce multe constientizări și înțelepciuni noi.
    În plus, conexiunea cu natura este benefică sănătății noastre, iar acest lucru este stiut de multă vreme.
    Există mai multe date științifice care confirmă că vizionarea peisajelor naturale induce o stare de relaxare.
    Privitul plantelor verzi, florilor și a lemnului, duc la efecte pozitive asupra cortexului prefrontal și asupra activității nervoase autonome. Ideea pe care o susțin aceste studii este aceea ca “terapia prin natură” poate fi utilă pentru medicina preventivă.
    Timpul petrecut în natură poate reduce stresul și astfel se produce relaxarea, astfel se poate face prevenție.
    Când ne simțim bine mental, putem lucra productiv, ne putem bucura de timpul liber și putem contribui activ la comunitățile noastre.
    Sănătatea emoțională este esențială pentru bunăstarea noastră generală și la fel de importantă ca și sănătatea fizică.
    Așa cum ne ocupăm de corpul nostru – îl hrănim, îl spălăm, îl îngrijim, îl “gătim în diverse straie”, tot așa este necesar să ne ocupăm și de emoțiile noastre.
    Există factori care ne influențează bunăstarea mentală și asupra cărora putem interveni:
    Relațiile pe care le avem cu cei din jur
    Sănătatea noastră fizică
    Sănătatea noastră emoțională
    Ce reprezintă “Călătorind și Crescând”?
    Călătorind și Crescând este o împletire a ceea ce oferă o călătorie cu dezvoltarea personală, realizate într-un grup, cu îndrumarea unui psiholog/psihoterapeut.
    Ce reprezintă un proiect Călătorind și Crescând?
    Reprezintă o interacțiune de grup, dar cu efect la nivel personal.
    Se desfășoară într-un loc diferit de “acasă”, loc în care participanții stau o perioadă de timp prestabilită, se conectează cu propria persoană, se conectează cu grupul, explorează modul în care sunt și resursele pe care le au. Aici au loc intervenții psihoterapeutice (atunci când este cazul) și astfel, pas cu pas, se ajunge la “creștere emoțională” – autocunonoaștere & dezvoltare personală.
    Există un program construit de către trainer-i (Psihologi/ Psihoterapeuți).
    De asemenea tema este prestabilită.
    Dacă un om se cunoaște așa cum este și are încredere în propriile puteri va putea să se angajeze în acțiuni sănătoase pentru el.
    Pe scurt, autocunoașterea & dezvoltarea personală oferă o creștere a calității vieții.
    Să nu uităm că dezvoltarea personală este dependentă de implicarea personală, creșterea emoțională fiind direct proporțională cu efortul depus. Este un proces unic, dependent de dorință, resurse, cadru, rezistențele fiecaruia, ș.a.m.d.
    Nu este suficient doar să-mi doresc ceva dacă nu fac și demersuri pentru atingerea obiectivului.
    Cu ce se poate îmbogăți un participant?
    Cele mai importante puncte vizate într-un astfel de proces sunt:
    Să te cunoști mai bine și să ai încredere în tine
    Să știi ce-ți dorești și în plan emoțional, nu doar în plan material
    Să construiești și să menții relații pozitive
    Să poți să-ți stabilești obiective sănătoase și să le atingi
    Să trăiesti și să lucrezi productiv
    Să faci față stresului din viața de zi cu zi
    Să poți gestiona cu succes lucrurile care se schimbă.

    Parteneri